2010. augusztus 29., vasárnap

Pizza

A Lidlben néhány hete volt egy akció, ott tettem szert a képen látható pizzaformára. Négy darab 29 cm átmérőjű forma volt egy dobozban állvánnyal együtt. Végre fel is avattam. Nagyon praktikus, egyszerre süthetünk többféle feltéttel készülő pizzát, csak arra kell figyelni, hogy az alsó pizzáknak több időre van szükségük. A pizzatésztát vékonyra nyújtottam, a feltét pedig paradicsomszószból, mozzarellából, sonkából és kukoricából állt.

Hozzávalók (4 db 29 cm-es pizzához)
A pizzatésztához
  • 560 g kenyérliszt
  • 300 g 20 °C-os víz
  • 6 ek olívaolaj
  • 15 g friss élesztő
  • 15 g só

A pizzaszószhoz
  • 800 g paradicsom (San Marzano)
  • 1 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom

Elkészítés
  1. A lisztet, a vizet, az olívaolajat és az élesztőt egy tálba teszem, és a kézi mixer dagasztó betétjével alacsony fokozaton keverem 3 percig, majd hozzáadom a sót, és további 6 percig keverem magasabb fokozaton. Puha, ragacsos állagú lesz.
  2. A tésztát egy nyújtótáblán kiterítem, és elkezdem hajtogatni (a technika olaszul colomba). Először is téglalap alakúra nyújtom az ujjaimmal a tésztát úgy, hogy közben az ujjaimat a tésztára merőlegesen tartva nyomkodom, apró lyukakat képezve így a felületén.
  3. A tészta felső harmadát középre hajtom, az ujjaimmal megszúrkálom, majd az alsó harmadát is ráhajtom, szintén megszúrkálom. 90 fokkal elfordítom, majd megismétlem az egészet. A colombától a tészta könnyebb és levegősebb lesz.
  4. Ha végeztem a hajtogatással, 20 percig pihentetem.
  5. A munkafelületet vékonyan belisztezem, a tésztát négy egyenlő részre osztom, és köralakúra nyújtom mindet. Az így kapott köröket sütőpapírra teszem, és berakom a hűtőbe min. 4, max. 8 órára.
  6. Közben elkészítem a pizzaszószt. A paradicsomok alját bemetszem, majd 1-2 percre forró vízbe rakom őket, hogy utána könnyebben lehúzhassam a héjukat. A hámozott paradicsomokat félbevágom, eltávolítom a magokat, és apró kockákra vágom.
  7. Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáforgatom a zúzott fokhagymát és a paradicsomkockákat is.
  8. Felöntöm 0,5-1dl vízzel, sózom, borsozom, és néha (a vége felé sűrűbben) megkevergetve 40-45 percig főzöm, míg be nem sűrűsödik, ekkor adom hozzá a bazsalikomot és az oregánót, és ezzel el is készült.
  9. A sütőt 230 °C-ra melegítem. A formákat is berakom a sütőbe, hogy melegek legyenek.
  10. A pizzatésztát kiveszem a hűtőből, az előmelegített formákba helyezem, és megszúrkálom az ujjammal (középről indulva kifelé, a perem mentén körbe, majd vissza), ezután villával is megszúrkálom, majd megkenem a pizzaszósszal, mozzarellát rakok rá, végül a sonka és a kukorica következik.
  11. 10-15 percig sütöm a pizzákat.
Forrás: Giorgio Locatelli - Ízek Itáliája

2 megjegyzés:

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható