Hozzávalók (4 db 29 cm-es pizzához)
A pizzatésztához
- 560 g kenyérliszt
- 300 g 20 °C-os víz
- 6 ek olívaolaj
- 15 g friss élesztő
- 15 g só
A pizzaszószhoz
- 800 g paradicsom (San Marzano)
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom
Elkészítés
- A lisztet, a vizet, az olívaolajat és az élesztőt egy tálba teszem, és a kézi mixer dagasztó betétjével alacsony fokozaton keverem 3 percig, majd hozzáadom a sót, és további 6 percig keverem magasabb fokozaton. Puha, ragacsos állagú lesz.
- A tésztát egy nyújtótáblán kiterítem, és elkezdem hajtogatni (a technika olaszul colomba). Először is téglalap alakúra nyújtom az ujjaimmal a tésztát úgy, hogy közben az ujjaimat a tésztára merőlegesen tartva nyomkodom, apró lyukakat képezve így a felületén.
- A tészta felső harmadát középre hajtom, az ujjaimmal megszúrkálom, majd az alsó harmadát is ráhajtom, szintén megszúrkálom. 90 fokkal elfordítom, majd megismétlem az egészet. A colombától a tészta könnyebb és levegősebb lesz.
- Ha végeztem a hajtogatással, 20 percig pihentetem.
- A munkafelületet vékonyan belisztezem, a tésztát négy egyenlő részre osztom, és köralakúra nyújtom mindet. Az így kapott köröket sütőpapírra teszem, és berakom a hűtőbe min. 4, max. 8 órára.
- Közben elkészítem a pizzaszószt. A paradicsomok alját bemetszem, majd 1-2 percre forró vízbe rakom őket, hogy utána könnyebben lehúzhassam a héjukat. A hámozott paradicsomokat félbevágom, eltávolítom a magokat, és apró kockákra vágom.
- Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáforgatom a zúzott fokhagymát és a paradicsomkockákat is.
- Felöntöm 0,5-1dl vízzel, sózom, borsozom, és néha (a vége felé sűrűbben) megkevergetve 40-45 percig főzöm, míg be nem sűrűsödik, ekkor adom hozzá a bazsalikomot és az oregánót, és ezzel el is készült.
- A sütőt 230 °C-ra melegítem. A formákat is berakom a sütőbe, hogy melegek legyenek.
- A pizzatésztát kiveszem a hűtőből, az előmelegített formákba helyezem, és megszúrkálom az ujjammal (középről indulva kifelé, a perem mentén körbe, majd vissza), ezután villával is megszúrkálom, majd megkenem a pizzaszósszal, mozzarellát rakok rá, végül a sonka és a kukorica következik.
- 10-15 percig sütöm a pizzákat.
Tud bánni a tésztával ez a Giorgio fiú! Te pedig igazán ügyes vagy, nagyon guszta lett!
VálaszTörlésCsodásan néz ki
VálaszTörlés