Hozzávalók (24 cm-es formához)
- 8 tojás
- 300 g porcukor
- 200 g őrölt mandula
- 2 ek kakaópor
- 1 tk mandulakivonat (elhagyható)
- 200 g kristálycukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 400 ml tejszín
- 300 g vaj
- szeletelt mandula
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem, majd kisebb adagokban hozzákeverem a porcukrot, aztán az őrölt mandulát, a kakaóport és a mandulakivonatot is.
- Egy tepsibe sütőpapírt vágok, ráhelyezem a 24-cm átmérőjűre állított tortagyűrűt, és belekanalazom a masszát.
- 175 °C-os sütőben 20 percig sütöm, majd a formában hagyom kihűlni.
- A krémhez a nyolc tojás sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal habosra kavarom.
- A tejszínt elkezdem melegíteni (nem kell forralni!) egy vastag aljú fazékban.
- A meleg tejszínből a cukros tojáshoz keverek néhány kanállal, majd az egészet folyamatos kevergetés mellett a tejszínhez öntöm.
- Megszakítás nélkül keverem addig, amíg be nem sűrűsödik, vigyázva, hogy oda ne kapjon.
- Ha pudingsűrűségű, elzárom alatta a gázt, hozzáadom a kockára vágott vajat, és hagyom kihűlni, majd a hűtőbe rakom, amíg el nem éri a megfelelő, azaz nem túl folyékony, de azért kenhető állagot.
- A tortalapot kettévágom egy éles késsel. Az alsó lapra simítok a krém felénél valamivel kevesebbet, ráhelyezem a másik tortalapot, majd bevonom az egész tortát a maradék krémmel, és hűtőbe teszem tálalásig.
- A szeletelt mandulát egy serpenyőben megpirítom, és tálalás előtt a megszórom vele a tortát.
Jujjdejó! Már vittem is a receptet, köszi!
VálaszTörlésSzia Ildy!
VálaszTörlésRemélem, ízleni fog. Bár nem ugyanolyan, mint az ikeás, de sztem nagyon finom ez is. :)
Tyuhé, azt hiszem, meg van a Zuram szülinapi tortája!
VálaszTörlésEz nagyon jól hangzik. Ki kell próbálnom.
VálaszTörlés