2010. szeptember 12., vasárnap

Hátszín mustáros barbecue szósszal és rozmaringos tepsis krumplival

Nemrég Hortobágyon jártunk a bio húsboltban, ahol elég rendesen felpakoltunk a szebbnél szebb húsokból. Amikor odaértünk, éppen egy frissen érkezett szürkemarhát bontott fel a hentes, úgyhogy kicsit várnunk kellett, de megérte. Egyszerűen gyönyörűek a húsok, és az átlag húsboltokhoz képest ezerszer tisztább és korszerűbb környezetben kínálják a portékájukat. Ez alkalommal rackajuh combot és oldalast, szürkemarha combot, velős csontot és hátszínt vettünk. A rackajuhból előző héten - az egyik napon, amikor kivételesen szép idő volt - pörkölt készült bográcsban. Mondanom sem kell, isteni volt, bár az 5 órás főzési idő után már nagyon éhesek voltunk. :) A hátszínt még aznap bepácoltam, így kb. egy hétig érlelődött. Ami érdekes ezzel kapcsolatban, az a barbecue szósz, ami nagyon jól sikerült. Más húsokhoz is el tudom képzelni, pl. tarjához, esetleg grillezett zöldségekhez mártogatósként.

Hozzávalók (4 személyre)
  • 500 g szürkemarha hátszín
A páchoz
  • bors
  • mustár
  • olaj
A barbecue szószhoz
  • 100 g mustár
  • 100 g dijoni mustár
  • 100 g nádcukor
  • 0,5 dl víz
  • 3 ek fehérborecet
  • 1/2 tk bors
  • 1/2 tk őrölt csili
  • 1 ek vaj
A tepsis krumplihoz
  • 500 g krumpli
  • pár szál rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
Elkészítés
  1. A hátszínt kb. kétujjnyi szeletekre vágom egy éles késsel. Borsozom (sózni nem kell) mindkét oldalukat, vékonyan megkenem mustárral, majd egy műanyag dobozba rakom szorosan egymás mellé. Ha kész egy sor, olajat öntök rá úgy, hogy teljesen ellepje a hússzeleteket. Így járok el, amíg el nem fogynak. Legalább 2-3 napig jó, ha ebben a pácban érlelődik a hűtőszekrényben.
  2. Sütés előtt 2 órával kiveszem a hűtőből, és addig elkészítem a krumplit és a szószt.
  3. A krumplit meghámozom, cikkekre vágom, és egy sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezem. A fokhagymagerezdeket karikára vágom, és rászórom a krumplira. Az egészet meglocsolom kevés olívaolajjal, rozmaringot tépkedek rá, és 200°C-on 1 órán keresztül sütöm.
  4. A barbecue szószhoz a vaj kivételével minden hozzávalót összekeverek egy kis lábasban, majd elkezdem melegíteni. Rendszeresen kavargatva 20 percig rotyogtatom kis lángon. A végén felolvasztom benne a vajat, és elzárom alatta a gázt.
  5. A hátszínt mi közepesen átsütve szeretjük a leginkább. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, a hússzeletek mindkét oldalát nagy lángon 1-1 percig sütöm, majd 3-3 percig közepesnél kisebb lángon. Sütés közben sózom a hátszínszeleteket.
  6. A hátszínt a barbecue szósszal és a rozmaringos tepsis krumplival tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható