Hozzávalók (~12 adag)
A piskótákhoz
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek őrölt törökmogyoró
- 4 dl tej
- 2 dl tejszín
- 1 vaníliarúd
- 5 tojássárgája
- 150 g cukor
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- 1,5 dl víz
- 0,5 dl rum
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola
- 200 g étcsokoládé
- 100 g porcukor
- 1,5 dl víz
- 0,5 dl rum
- 1 l tejszín
- 5 ek porcukor
- pirított törökmogyoró
- baracklekvár
- cukrozatlan kakaópor
- Háromféle piskótát sütök, egy simát, egy kakaósat és egy mogyorósat. (Előtte lemérem a tálat, mert a sima masszát a végén 3 részre fogom osztani.) A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig kavarom, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadom. A fehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan a cukros-lisztes tojáshoz forgatom.
- Egy kisebb tepsit (kb. 20x30 cm) veszek elő, kibélelem sütőpapírral, és rákanalazom a massza egyharmadát, és 8-10 percig 170°C-ra előmelegített sütőben sütöm.
- Közben a megmaradt massza felét átszedem óvatosan egy tálba (pl. amiben a fehérjét vertük fel - így 2 tállal megúszhatjuk). Az egyikhez hozzáadom a kakaóport, a másikhoz pedig az őrölt törökmogyorót, és ugyanabban a tepsiben egymásután kisütöm ezeket a piskótákat is. Amint megsültek lehúzom róluk a sütőpapírt, és rácson hagyom hűlni.
- A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliarúd kikapargatott magjaival fehéredésig kavarom, ezt követően hozzáadom a lisztet is. Ezalatt a tejet és a tejszínt a kikapart vaníliarúd felével (a másik fele a sziruphoz kell majd) egy lábasban felforraljuk. Ha ez megtörtént, a tojásos masszához öntöm apránként, és alaposan elkeverem. Végül az egészet visszatöltöm a lábasba, és sűrűsödésig főzöm kis lángon, állandó kevergetés mellett. Félreteszem hűlni.
- A szirup hozzávalóit a rum kivételével és a már említett vaníliarúd másik felével egy kis lábasba teszem, és beforralom a felére körülbelül. A végén elkeverem benne a rumot is.
- Ezután elkezdem összeállítani. Előveszem a tepsit, amiben sütöttem a piskótákat (jó, ha magas a fala), és lefektetem a sima piskótalapot, meglocsolom a szirup egyharmadával, rákenem a kihűlt vaníliakrém felét, megszórom a sziruppal együtt főzött mazsola felével és durvára vágott törökmogyoróval, ráhelyezem a csokis piskótát, aztán szirup, krém, mazsola, törökmogyoró, végül a mogyorós piskóta jön, amire rácsorgatom a szirup maradékát, vékonyan megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Lefedem az egészet fóliával, és a hűtőben pihentetem egy éjszakán át (vagy 3-4 órán át).
- Tálalás előtt elkészítem a csokiöntetet, amelyhez a rumot kivéve minden hozzávalót egy kisebb lábasba öntök, és addig kevergetem folyamatosan kis láng mellett, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor elzárom alatta a gázt, és hozzáadom a rumot is. Hűlés közben még sűrűsödni fog.
- A hideg tejszínt robotgéppel kezdem verni, majd amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadom a porcukrot, és kemény habbá verem.
- Ha minden elkészült, jöhet a tálalás. Kanállal (én fagyis kanalat használtam) nagyobb darabokat vágok a krémes piskótából, meglocsolom csokiöntettel és tejszínhabot kanalazok mellé (a tejszínhabot megszórtam még egy kis mogyorókrokanttal).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése