2010. szeptember 14., kedd

Somlói galuska

Nemrég egy Debrecen melletti csárdában ebédeltünk, ahol az étlapot nézegetve eldöntöttük, hogy megkóstoljuk a somlói galuskát, de a számításunkat keresztbe húzta a főételek mennyisége. Egy falat sem fért volna belénk. Így még akkor eldöntöttem, hogy egy ráérős hétvégén nekiugrok életem első saját készítésű somlói galuskájának. Cukrászdai és bolti somlóin nőttem fel, és igazából sosem értettem, hogy miért vannak annyira odáig érte, bár egy-két helyen ettem egész finomat is. De most, hogy elkészítettem ezt a változatot, már kezdek rájönni. Nem véletlenül lett a somlói galuska Magyarország Kedvenc Süteménye. Az biztos, hogy inkább itthon pepecselek vele, ha rámtör a somlói-ehetnék, mert ezután valószínűleg csak csalódnék a készen kaphatóakban. Az alábbi változatot több interneten és szakácskönyvben található recept alapján alakítottam ki a saját ízlésemnek megfelelően. Dió helyett törökmogyorót használtam, mert még nincs a piacon idei diót, a tavalyi pedig már megavasodott, és valahol olvastam, hogy ezzel is működik, és tényleg.

Hozzávalók (~12 adag)
A piskótákhoz
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek őrölt törökmogyoró
A krémhez
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 5 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 100 g liszt
A sziruphoz
  • 100 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola
A csokiöntethez
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g porcukor
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl rum
A tejszínhabhoz
  • 1 l tejszín
  • 5 ek porcukor
  • pirított törökmogyoró
  • baracklekvár
  • cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
  1. Háromféle piskótát sütök, egy simát, egy kakaósat és egy mogyorósat. (Előtte lemérem a tálat, mert a sima masszát a végén 3 részre fogom osztani.) A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig kavarom, majd a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadom. A fehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan a cukros-lisztes tojáshoz forgatom.
  2. Egy kisebb tepsit (kb. 20x30 cm) veszek elő, kibélelem sütőpapírral, és rákanalazom a massza egyharmadát, és 8-10 percig 170°C-ra előmelegített sütőben sütöm.
  3. Közben a megmaradt massza felét átszedem óvatosan egy tálba (pl. amiben a fehérjét vertük fel - így 2 tállal megúszhatjuk). Az egyikhez hozzáadom a kakaóport, a másikhoz pedig az őrölt törökmogyorót, és ugyanabban a tepsiben egymásután kisütöm ezeket a piskótákat is. Amint megsültek lehúzom róluk a sütőpapírt, és rácson hagyom hűlni.
  4. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliarúd kikapargatott magjaival fehéredésig kavarom, ezt követően hozzáadom a lisztet is. Ezalatt a tejet és a tejszínt a kikapart vaníliarúd felével (a másik fele a sziruphoz kell majd) egy lábasban felforraljuk. Ha ez megtörtént, a tojásos masszához öntöm apránként, és alaposan elkeverem. Végül az egészet visszatöltöm a lábasba, és sűrűsödésig főzöm kis lángon, állandó kevergetés mellett. Félreteszem hűlni.
  5. A szirup hozzávalóit a rum kivételével és a már említett vaníliarúd másik felével egy kis lábasba teszem, és beforralom a felére körülbelül. A végén elkeverem benne a rumot is.
  6. Ezután elkezdem összeállítani. Előveszem a tepsit, amiben sütöttem a piskótákat (jó, ha magas a fala), és lefektetem a sima piskótalapot, meglocsolom a szirup egyharmadával, rákenem a kihűlt vaníliakrém felét, megszórom a sziruppal együtt főzött mazsola felével és durvára vágott törökmogyoróval, ráhelyezem a csokis piskótát, aztán szirup, krém, mazsola, törökmogyoró, végül a mogyorós piskóta jön, amire rácsorgatom a szirup maradékát, vékonyan megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Lefedem az egészet fóliával, és a hűtőben pihentetem egy éjszakán át (vagy 3-4 órán át).
  7. Tálalás előtt elkészítem a csokiöntetet, amelyhez a rumot kivéve minden hozzávalót egy kisebb lábasba öntök, és addig kevergetem folyamatosan kis láng mellett, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor elzárom alatta a gázt, és hozzáadom a rumot is. Hűlés közben még sűrűsödni fog.
  8. A hideg tejszínt robotgéppel kezdem verni, majd amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadom a porcukrot, és kemény habbá verem.
  9. Ha minden elkészült, jöhet a tálalás. Kanállal (én fagyis kanalat használtam) nagyobb darabokat vágok a krémes piskótából, meglocsolom csokiöntettel és tejszínhabot kanalazok mellé (a tejszínhabot megszórtam még egy kis mogyorókrokanttal).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható