2010. október 5., kedd

Mozart torta

Kicsit sűrű volt ez a szeptember, ennek ellenére alkottam néhány finomságot a konyhában, viszont a blogra már nem volt időm feltölteni. Ez a torta is még előző hónapban készült, és úgy született meg az ötlet, hogy az ünnepelt olyan tortát szeretett volna, aminek Mozart golyó íze van. Azt hiszem, ezt sikerült is elérni. Piskóta helyett habcsókszerű tortalapokkal rétegeztem a krémeket, amitől az egész nagyon könnyed lett. Így utólag már tudom, hogy közvetlenül tálalás előtt érdemes kivenni a hűtőszekrényből, úgy szebben szeletelhető.

Hozzávalók
(24 cm-es tortaformához)

Tortalapok
  • 10 tojásfehérje
  • 300 g porcukor
  • 200 g őrölt pisztácia és mandula vegyesen
  • 2 ek kakaópor
  • 1 ek keményítő
  • 1 csipet só
Marcipánkrém
  • 250 g mascarpone
  • 150 g marcipánmassza
  • 50 g őrölt natúr zöldpisztácia
  • 150 g tejszín
Nugátkrém
  • 250 g mascarpone
  • 200 g nugátkrém
  • 150 g tejszín
Marcipánbevonat
  • 250 g marcipánmassza
Ganache
  • 180 g étcsokoládé
  • 150 g tejszín
  • 1 ek vaj
Elkészítés
  1. A tortalapokat készítem el először. Ehhez a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verem, majd apránként belekeverem az összes többi hozzávalót is. Sütőpapírt rakok egy tortaformába, rákanalazom a habot, és 180 °C-on 25 percig sütöm.
  2. A marcipánkrémhez a mascarponét habosra kavarom, majd belereszelem a marcipánmasszát, végül az őrölt pisztácia és a kemény habbá vert tejszín kerül bele.
  3. A nugátkrémnél is a mascarponét keverem először habosra, majd hozzáadom a nugátkrémet (előtte beraktam a mikróba 20 mp-re), és a tejszínhabot.
  4. A krémeket felhasználás előtt érdemes a hűtőbe rakni pár órára.
  5. Ha teljesen kihűlt a tortalap, kettévágom. Az egyik lapot a tortaformába rakom, és rákenem a marcipánkrémet, ráhelyezem a másik lapot, majd a nugátkrémet oszlatom el a tetején.
  6. Hűtőben tartom 1-2 órán keresztül, majd a vékonyra nyújtott marcipánmasszával befedem az egész tortát.
  7. A ganache-hoz a tejszínt felforralom egy vastagaljú lábasban, majd a darabokra vágott csokit kis lángon felolvasztom benne folyamatos kevergetés mellett. Ha már egynemű, elkeverem benne a hideg vajat is.
  8. Hagyom hűlni (kb. fél óra), majd ráöntöm az egészet a torta tetejének a közepére, és egy kanál segítségével elkezdem széthúzni, az oldalára lefolyt krémet szépen elegyengetem, végül pedig egy késsel átsimítom az egészet.
  9. 2-3 óra hűtőben eltöltött idő után már szeletelhető is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható