2010. október 15., péntek

Rókagombás rizottó

Sikerült beszerezni fél kg nagyon szép, friss rókagombát nemrég a piacon. Valami egyszerű ételt akartam készíteni, amiben jól érvényesülhet a jellegzetes íze. Így került a rizottóba.

Hozzávalók
  • 400 g rizs (carnaroli)
  • 500 g rókagomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 150 ml fehérbor
  • kb. 2 l alaplé
  • 100 g vaj
  • 100 g parmezán
  • petrezselyemlevél
  • só, bors

Elkészítés
  1. A vajból két evőkanálnyit megolvasztok egy nagy serpenyőben, majd átforgatom a zúzott fokhagymával.
  2. A rókagombát megmosom, a nagyobb tölcséreket kettévágom, a fokhagymás vajhoz adom, sózom, borsozom, és megpárolom.
  3. Egy lábasban két evőkanál vajat olvasztok, hozzáadom az apróra vágott hagymát, megpárolom, majd a rizset is hozzáforgatom.
  4. Felöntöm a borral, és hagyom teljesen elpárologni.
  5. Ezt követően merőkanalanként adagolom hozzá az alaplevet, és folyamatosan kevergetem. A következő adag alaplevet akkor öntöm hozzá, ha az előzőt már teljesen magába szívta.
  6. Kb. 17-20 perc alatt a rizs meg is fő, ekkor sózom, borsozom, hozzákeverem a gombát, az apróra vágott petrezselyemlevelet, majd lefedve 2 percig állni hagyom.
  7. A maradék (hideg!) vajat és a reszelt parmezánt belekeverem, és rögtön tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható