Hozzávalók
Az alapléhez
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 babérlevél
- 1 ek házi készítésű "vegeta"
- 4 szem bors
- 100 ml száraz fehérbor
- 1 ek paradicsompüré
- 1,5 l víz
A rizottóhoz
- 500 g garnéla (főzött-előhűtött)
- 2 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 50 g vaj
- 1 hagyma
- 400 g suferfino carnaroli rizs
- 125 ml száraz fehérbor
- 1 ek paradicsompüré
- só
- bors
- 75 g hideg vaj
- petrezselyemlevél
Elkészítés
- A garnélát megtisztítom: a fejét hátratörve lepattintom, a farkát lecsippentem, a hasától kiindulva leszedem a páncélját, majd a hátát végig bemetszem annyira, hogy hozzáférjek a bélcsatornához, és el tudjam távolítani. (A fejeket és a páncélt félreteszem.)
- Az alaplét készítem el először. A felhevített olívaolajon átforgatom röviden az apróra vágott fokhagymát, a darabolt vöröshagymát, a babérlevelet, a zöldségmixet és a borsot.
- Ezt követően a garnélafej és -páncél kerül a lábasba. A fakanállal összetöröm a fejeket, hogy kijöjjön a leve, elkeverem a már a lábasban található hozzávalókkal, és felöntöm a borral. Nagy lángon főzöm, amíg az alkohol el nem párolog.
- A paradicsompürét és a vizet öntöm hozzá, amit felforralok, majd lassú tűzön 15 percig rotyogtatom. Ha kész, leszűröm.
- Egy serpenyőben 2 ek olívaolajon átfuttatom a fokhagymát, hozzáadom a garnélát, a gázt elzárom alatta, sózom, borsozom és összekeverem egy fél citrom levével (egy kis chilit is lehet hozzáadni, aki szereti).
- Jöhet a rizottó. Az olvasztott vajon kb. 5 percig párolom alacsony lángon az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a rizst, melyet alaposan átforgatok a vajjal és a hagymával.
- A bort ekkor hozzáöntöm, és hagyom teljesen elpárologni, ezután adagolom hozzá az alaplevet merőkanalanként, figyelve, hogy az előző adagot előtte teljesen felszívja.
- Folyamatos kevergetés és alapléadagolás mellett kb. 20 percig főzöm a rizottót, ezután hozzáforgatom a fokhagymás garnélákat, még egy percig kevergetem, majd lefedve állni hagyom további egy percig.
- A kockára vágott hideg vajat is belekeverem a rizottóba, majd petrezselyemlevéllel megszórom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése