Hozzávalók
- 500 g krumpli, tisztítva
- 250-300 g liszt (a krumplitól függ)
- 1 tojás
- 1 ek mangalicazsír
- 1 csipet só
- szilvalekvár
- 200 g búzadara
- kevés vaj/zsír
- 1 dl forró (!) víz
- 1 csipet só
- cukor ízlés szerint
Elkészítés
- A krumplit puhára főzöm, majd még melegen áttöröm, hozzákeverem a zsírt, és hagyom kihűlni.
- Ezt követően a tojást, a lisztet és a sót is hozzáadom.
- Az így kapott tésztát lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtom, majd éles késsel négyzetekre vágom, melyek közepére rakok a lekvárból egy keveset, a négyzet csúcsait összecsippentem, és óvatosan gombócot formázok belőle. Ez a legnehezebb rész, nagyon vigyázni kell, hogy alaposan befedje a lekvárt a tészta, különben főzés közben kifolyik.
- Egy fazékban vizet melegítek egy csipet sóval, és ha felforrt, beleteszem a gombócokat. Az újraforrástól számított 8-10 percig főzöm a gombócokat (fel kell jönniük a víz tetejére). Ha kész, szűrőkanállal kiszedem.
- A búzadarát kevés vajon aranybarnára pirítom, majd ráöntök 1 dl forrásban lévő vizet, gyorsan lefedem, hogy a fedő alatt képződő gőzben a dara megpuhuljon, megduzzadjon.
- 10 perc elteltével leveszem a fedőt, átkavargatom, és hozzáadok egy csipet sót és cukrot ízlés szerint. Ezt egyébként lehet egy kis darált dióval, mákkal vagy fahéjjal is gazdagítani.
- A lecsepegtetett gombócokat megforgatom a pirított búzadarában, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
nagyon szar recept:p
VálaszTörlés