Hozzávalók (4-5 személyre)
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 paradicsom (héj nélkül)
- 2 ek házi paradicsompüré
- 2 babérlevél
- 2 kk fűszerpaprika
- 1 kisebb padlizsán
- 1 szál mangalica kolbász
- 1 egész csirkemellfilé
- 350 g carnaroli rizs
- 1 l alaplé
- 1 csipet sáfrány (ez sajna nálam kimaradt, mert nem kaptam)
- olívaolaj, só, bors
Elkészítés
- A sofritohoz a paella serpenyőben az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymagerezdeket, a kockára vágott paradicsomot és a paradicsompürét a babérlevéllel olívaolajon, kis láng felett megpárolom. Amikor kezd sűrűsödni, hozzáadom a fűszerpaprikát is, majd megvárom, amíg elpárolog a leve teljesen. Kiszedem egy tálkába.
- Egy evőkanál olívaolajon átforgatom a kis kockákra vágott padlizsánt is, sózom, borsozom, puhára párolom. Ezt is félre tesszük.
- Következik a kolbászdarabkák megpirítása, melyet szintén kiszedünk a serpenyőből.
- A kockára vágott csirkemellt is aranybarnára pirítjuk a kolbászból visszamaradt zsíron, enyhén sózzuk, borsozzuk, és ha kész, egy tálkába szedjük.
- A sofritot újra a serpenyőbe helyezem, és felöntöm kb. 7 dl alaplével (nálam most víz és tavaly eltett zöldségmix + 1 csipet sáfrány lett volna, ha kaptam volna...), 5 percig forralom, majd hozzáadom a rizst, sózom, borsozom. Szépen elegyengetem a serpenyőben, és 10 percig nagy lángon főzöm, közben a serpenyőt 1-2 percenként rázogatva (és forgatva a fent említett okok miatt). Ha túl gyorsan párolog az alaplé, öntök még hozzá.
- Ha letelt a 10 perc, hozzáadom a sült padlizsánt, kolbászt és a csirkemellkockákat. A következő 10 percben kis lángon folytatom a főzést, és nem rázogatom, kevergetni sem szabad (a forgatás viszont marad). Majd 2-3 percig nagy lángon elfőzöm a maradék alaplevet, ha maradt, és kissé megpirítom az alját.
- Végül elzárom alatta a gázt, és alufóliával lefedve 5 percig pihentetem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése