2010. április 3., szombat

Marcipános-mákos szelet

A MohaKonyhánál találtam ezt a receptet. Változtatni kényszerültem a recepten, mivel valaki (...) felfalta az étcsokit, és csak tejcsoki volt kéznél, illetve gondoltam felhasználom a tortáknál is használt gabonagolyókat, így azzal szórtam meg a tetejét.

Hozzávalók (38x25 cm-es tepsihez)

Tészta
  • 240 g liszt
  • 120 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 tojássárga
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék
  • 400 g darált mák
  • 250 g cukor
  • 4 tojás
  • 150 g marcipán
  • 150 g tejföl
  • 1 citrom reszelt céja
  • 1 ek vaníliakivonat

Tetejére
  • 400 g marcipán

Csokimáz
  • 150 g étcsokoládé
  • 70 g vaj
  • 1 ek olaj

Elkészítés
  1. A sütőporral, porcukorral, citromhéjjal elkevert lisztet a kockára vágott, hideg vajjal a késes aprítógépben morzsásra keverem.
  2. Majd hozzáadom a tejfölt és a tojássárgáját, tésztát gyúrok belőle, és fóliával betakarva a hűtőbe rakom kb. 30 percre.
  3. A töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat, a vaníliakivonatot, a tejfölt, a lereszelt marcipánt és a darált mákot.
  4. A tésztát méretre nyújtom, a tepsibe helyezem, és villával megszúrkálom. 180 °C-os előmelegített sütőben 10 percig sütöm.
  5. Ezután ráöntöm a mákos masszát, és még 20-25 percig sütöm.
  6. Közben kinyújtom a marcipánmasszát, és a kész sütemény tetejére igazítom.
  7. A marcipánt csokimázzal vonom be, melyhez a csokit a vajjal összeolvasztom, és hozzákeverem az olajat is.
  8. Miután megszilárdult a csokiréteg, szeletelhető is.

2 megjegyzés:

  1. Szép lett! Honnan vannak ezek a kis csinos golyóbisok?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Pesten a Ázsiában vettem, a Fővám téri Vásárcsarnokban.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható