2010. április 24., szombat

Habos tiramisu

Nagyon szeretem a tiramisut. Egy nagy műanyag tálban szoktam elkészíteni, azonban zselatin nélkül általában nehezen szervírozható, amit viszont ha lehet, kerülök (utálom, ha a zselatintól túl gumis lesz valaminek az állaga). Mivel a héten sikerült beszerezni fél kg nagyon jó minőségű mascarponet, gondoltam, kipróbálom, hogy sikerül azzal. Isteni, krémes lett és viszonylag szépen lehetett szeletelni is.

Hozzávalók
  • 500 g mascarpone
  • 6 tojás
  • egy csipet só
  • 6+1,5+2 ek nádcukor (Muscovado)
  • 1 vaníliarúd kikapargatott belseje
  • 3 dl tejszín (Cserpes)
  • 2+1 ek Calvados (helyette pl. rum vagy Amaretto likőr is megfelel)
  • 3 dl erős kávé
  • étcsokoládé
  • babapiskóta

Elkészítés
  1. Erős kávét főzök, amiben felolvasztok 2 ek cukrot és két kocka étcsokit, illetve 1 ek Calvadost.
  2. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem.
  3. A tojás sárgáját a 6 ek cukorral és a vaníliával nagyon habosra keverem kézi mixerrel, majd hozzáadom a mascarponet és 2 ek Calvadost. Simára keverem a krémet.
  4. A tejszínt szintén kemény habbá verem. Mielőtt elérné a végleges állagát, hozzáadok 1,5 ek cukrot.
  5. A mascarpones krémbe óvatosan, széles mozdulatokkal belekeverem a fehérjehabot, majd a tejszínhabot is.
  6. Előveszek egy 30x20 cm-es műanyag tálat, ami kb. 10 cm magas peremű.
  7. A kihűlt kávéban gyorsan megforgatom egyesével a babapiskótákat, és a tál aljára helyezem sorban, amíg be nem teríti egy rétegben.
  8. Ekkor rákanalazom a krém felét, és étcsokit reszelek rá.
  9. Ezt követően újabb sor kávés babapiskóta következik, és a krém másik fele, amire jó vastagon étcsoki is kerül.
  10. Hűtőbe helyezem egy éjszakára, de legalább 4-5 órára. (Aki biztosra szeretne menni, tehet a krémhez 1 ek langyos vízben feloldott zselatint.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható