2010. május 29., szombat

Joghurttorta eperrel

Ma egész jó idő volt - bár épp most kezdtek el gyülekezni a sötét felhők - , úgyhogy palóclevest főztünk bográcsban. Mivel elég laktató, ezért csak valami könnyedebb desszertet gondoltam a leves mellé. Így esett a választásom a joghurttortára, ami most csokis piskótával és mézédes eperdarabkákkal készült. Nagyon egyszerű és gyors, hiszen míg a leves főtt, a torta is elkészült.

Hozzávalók

Piskóta
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 120 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 3 ek olaj
  • 3 ek langyos víz
  • 90 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 g cukrozatlan kakaópor
  • 15 g reszelt étcsokoládé
  • 15 g darabolt étcsokoládé

Joghurtos rész
  • 5 dl natúr joghurt (ez 4 db 125 grammos joghurtnak felel meg)
  • 200 g porcukor
  • 1 db citrom leve és héja
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag zselatin
  • eper

Elkészítés
  1. A piskótát készítem el először, amihez a szétválasztott tojások fehérjéit egy csipet sóval kemény habbá verem.
  2. A tojássárgáját a cukorral jó habosra keverem, majd alaposan elkeverem a vaníliakivonattal, az olajjal és a vízzel is.
  3. A lisztet egy tálba szitálom, melyben elkeverem a sütőport, a kakaóport, a reszelt és a darabolt csokit is.
  4. A cukros tojáshoz keverem apránként a lisztes keveréket, majd a habot is beleforgatom óvatosan.
  5. 26 cm-es köralakú tortaforma aljába sütőpapírt vágok, melyre ráöntöm a masszát, és 170 °C-os sütőben 17 percig sütöm.
  6. A piskótáról lehúzom a sütőpapírt, és rácson hagyom kihűlni.
  7. Majd fóliával kibélelem a tortaformát, belehelyezem a piskótát, és az oldalát kirakom félbevágott eperrel. A piskóta tetejére ráadásként szórok kockára vágott eperdarabokat (5-6 szem).
  8. A joghurtot a cukorral, a vaníliakivonattal, a citrom levével és héjával elkeverem.
  9. A tejszínből kemény habot készítek, melyet a joghurtos krémhez forgatok.
  10. Fél dl vizet egy kis lábasban elkezdek melegíteni, amikor már langyos, hozzáöntöm a zselatint, és addig melegítem kevergetve, míg fel nem oldódik teljesen és csomómentes nem lesz.
  11. A zselatinhoz hozzákeverek a krémből 2-3 evőkanálnyit, majd az egészet folyamatos keverés mellett a joghurthoz adom, és a már eperrel kirakott piskótára öntöm.
  12. Hűtőben pár óra alatt megszilárdul (nekem most 1 óra alatt kész lett).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható