2010. május 8., szombat

Mákos és diós briós

Nagyon finom, foszlós péksüti. Most éppen a dióval és a mákkal töltött verziója a sláger nálunk, de lehet fahéjjal, túrókrémmel, nutellával, kakaóval is tölteni vagy csak simán, töltelék nélkül elkészíteni. Ráérős reggeleken kettévágom, mézzel megkenem és megvárom, amíg a méz kissé "eláztatja" (kb. 5 perc). Ettől olyan baklavás beütése lesz. :)

Hozzávalók
Tészta
  • 600 g liszt
  • 3,5 dl tej/tejszín/joghurt (ált. fele tej, fele tejszínnel készítem)
  • 8 ek cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 tojás (+ 1 a lekenéshez)
  • 25 g élesztő
  • 1 dl olvasztott vaj/olaj
  • 1 kk só
Töltelék
  • 100 g dió
  • 100 g mák
  • 6 ek cukor
  • 2 ek tej
Elkészítés
  1. Az élesztőt fél dl langyos, pici cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd meleg helyre tesszük letakarva, és hagyjuk felfutni.
  2. Kb. 10 perc elteltével a felfutott élesztőt a liszthez keverjük, majd a többi hozzávalót is hozzádolgozzuk, dagasztjuk.
  3. A tésztát letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a diót és a mákot, hozzákeverünk mindkettőhöz 3-3 ek cukrot és 1-1 ek tejet, hogy kicsit összeálljon.
  5. 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, téglalap alakúra nyújtjuk.
  6. A tésztára igazgatunk egy jó nagy evőkanálnyi tölteléket (úgy osszuk, hogy 6 mákos és 6 diós legyen), és feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy rétest.
  7. Addig sodorgatjuk, amíg 30-40 cm hosszú nem lesz. Ekkor a két végénél fogva ellentétesen kezdjük tekerni.
  8. A két végét összefogjuk, és áthúzzuk a tekercs "közepe" alatt, így alkotva egy hurkot.
  9. A összecsippentett végénél fogva egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
  10. 30 percig a tepsiben kelesztjük a briósokat, majd tojással lekenjük (szórhatunk rá mandulát, kókuszreszeléket), és 170 °C-on 20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható