Hozzávalók
Tészta
- 600 g liszt
- 3,5 dl tej/tejszín/joghurt (ált. fele tej, fele tejszínnel készítem)
- 8 ek cukor
- 1 ek vaníliakivonat
- 1 tojás (+ 1 a lekenéshez)
- 25 g élesztő
- 1 dl olvasztott vaj/olaj
- 1 kk só
- 100 g dió
- 100 g mák
- 6 ek cukor
- 2 ek tej
- Az élesztőt fél dl langyos, pici cukorral elkevert tejbe morzsoljuk, majd meleg helyre tesszük letakarva, és hagyjuk felfutni.
- Kb. 10 perc elteltével a felfutott élesztőt a liszthez keverjük, majd a többi hozzávalót is hozzádolgozzuk, dagasztjuk.
- A tésztát letakarjuk és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. Ledaráljuk a diót és a mákot, hozzákeverünk mindkettőhöz 3-3 ek cukrot és 1-1 ek tejet, hogy kicsit összeálljon.
- 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát, téglalap alakúra nyújtjuk.
- A tésztára igazgatunk egy jó nagy evőkanálnyi tölteléket (úgy osszuk, hogy 6 mákos és 6 diós legyen), és feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy rétest.
- Addig sodorgatjuk, amíg 30-40 cm hosszú nem lesz. Ekkor a két végénél fogva ellentétesen kezdjük tekerni.
- A két végét összefogjuk, és áthúzzuk a tekercs "közepe" alatt, így alkotva egy hurkot.
- A összecsippentett végénél fogva egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
- 30 percig a tepsiben kelesztjük a briósokat, majd tojással lekenjük (szórhatunk rá mandulát, kókuszreszeléket), és 170 °C-on 20 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése