2010. június 20., vasárnap

Kapros-túrós sütemény

A kertünk tele van kaporral. Egy ideje önálló életet él, és évről-évre nagyobb területet foglal el. Ilyenkor sokszor kerül az asztalra ez a finom sütemény a kapordzsungel megtépázása céljából, illetve azért, mert szvsz ez a süti a legjobb dolog, ami a kaporral történhet. Anyukám receptje...


Hozzávalók

Tészta
  • 550 g liszt
  • 250 g vaj
  • 200 g cukor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 ek tejföl
  • 3 tojássárgája
  • 1 cs sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék

  • 1 kg túró
  • 200-250 g cukor
  • 1 ek liszt
  • 3 tojásfehérje
  • kapor levele ízlés szerint
  • pár ek lekvár
  • pár ek tejföl
  • pár ek nádcukor


Elkészítés

  1. A tésztát készítem el először, melyhez a cukrot a vajjal és a vaníliakivonattal habosra keverem, majd a tojássárgáját és a tejfölt is alaposan elkeverem.
  2. A lisztet egy tálba szitálom, belekeverem a sütőport és a sót is, majd hozzáadom a tojásos részhez. Ha összeállt a tészta, a hűtőbe rakom kb. 30 percre.
  3. Eközben a töltelékhez összekeverem a túrót a cukorral, a liszttel, az apróra vágott kaporral, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét forgatom hozzá.
  4. A tészta felét lisztezett felületen kinyújtom. Előveszek egy közepes tepsit, sütőpapírt vágok bele és erre helyezem a tésztát, melyet vékonyan megkenek lekvárral.
  5. Erre kerül a túrókrém, majd a tészta másik fele, melyet megszúrkálok villával.
  6. Általában vékonyan tejföllel lekenem a tetejét, majd megszórom nádcukorral, amely sülés közben kissé karamellizálódik. Ha van időm - mint pl. most - , a tésztából vékony hengereket sodrok, melyekkel berácsozom a süteményt. A rácsot is lekenem tejföllel egy szilikonecset segítségével, majd nádcukorral szórom meg.
  7. 180 °C-on kb. 20 percig sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható