2011. március 24., csütörtök

Profiterol

Már második hete készítem ezt az olasz finomságot, egyszerűen nem lehet megunni. A tésztája hasonló a képviselőfánkéhoz, de ellentétben azzal ez gömb alakú, nem vágják ketté és csokoládéöntettel tálalják. Kicsit féltem, hogy nem fog sikerülni, mert még sosem készítettem égetett tésztát, de igazán nem volt rá okom. Az alább megadott mennyiség kicsit soknak tűnhet, de egy 4-5 tagú család simán elpusztítja egy délután alatt.

Hozzávalók (70-75 darabhoz)
Tészta
  • 250 g víz
  • 100 g vaj
  • egy csipet só
  • 150 g liszt
  • 4 tojás
Töltelék
  • 1,5 doboz mascarpone (375 g)
  • 6 dl tejszín
  • 4+3 ek porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
Csokiöntet
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g porcukor
  • 75 ml víz

Elkészítés
  1. A vizet, a vajat és a sót egy lábasba helyezem, felolvasztom benne a vajat, majd ha forr, lehúzom a tűzről, és hozzákeverem a lisztet.
  2. Ezt követően még 2-3 percre visszateszem a tűzre, és folyamatosan keverem a tésztát.
  3. A tésztát áthelyezem egy keverőtálba, hogy gyorsabban hűljön.
  4. Ha teljesen kihűlt, a tojásokat kézi mixerrel egyesével hozzákeverem. Fontos, hogy csak akkor adom hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen elkevertem. Elvileg ettől lesz üreges a belseje. Fényes, kissé hólyagos állagú tésztát kell kapni.
  5. A tésztát habzsákba szedem, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú gömböcöket nyomok kb. 4-5 cm-re egymástól, majd vizes ujjal megtapogatom az összes halom tetejét.
  6. Egy kis lábasban felforralok 2-3 dl vizet, és berakom 180°C-ra előmelegített sütő aljába, majd a tepsit is behelyezem, és 15 perc alatt aranybarnára sütöm. A víz azért fontos, mert a gőz segíti a fánkok növekedését. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót, nehogy összeessenek.
  7. Miután megsültek, rácson kihűtöm, és ezalatt elkészítem a tölteléket és a csokiöntetet.
  8. A mascarponét 4 evőkanál porcukorral és a vaníliakivonattal összekeverem, kissé habos legyen az állaga. A tejszínt a maradék porcukorral habbá verem, és óvatosan beleforgatom a mascarponéba.
  9. A csokiöntethez minden hozzávalót egy lábasba helyezek, és kis lángon addig kevergetem folyamatosan, amíg a csoki fel nem olvad. Hűlés közben még sűrűsödni fog.
  10. A kihűlt fánkocskákat a habzsákba töltött tejszínes mascarpone krémmel megtöltöm. Ha a habzsák feje nem tudja átszúrni a fánkokat, célszerű töltés előtt késsel egy kis lyukat vágni az oldalán.
  11. A megtöltött fánkokat piramis alakba rendezem és meglocsolom a csokiöntettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails
 


Design by: Blogger XML Skins | Distributed by: Blogger Templates | Sponsored by Application Monitoring

© puffancs

Creative Commons License
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható