Hozzávalók (70-75 darabhoz)
Tészta
- 250 g víz
- 100 g vaj
- egy csipet só
- 150 g liszt
- 4 tojás
- 1,5 doboz mascarpone (375 g)
- 6 dl tejszín
- 4+3 ek porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 g étcsokoládé
- 50 g porcukor
- 75 ml víz
Elkészítés
- A vizet, a vajat és a sót egy lábasba helyezem, felolvasztom benne a vajat, majd ha forr, lehúzom a tűzről, és hozzákeverem a lisztet.
- Ezt követően még 2-3 percre visszateszem a tűzre, és folyamatosan keverem a tésztát.
- A tésztát áthelyezem egy keverőtálba, hogy gyorsabban hűljön.
- Ha teljesen kihűlt, a tojásokat kézi mixerrel egyesével hozzákeverem. Fontos, hogy csak akkor adom hozzá a következő tojást, ha az előzőt már teljesen elkevertem. Elvileg ettől lesz üreges a belseje. Fényes, kissé hólyagos állagú tésztát kell kapni.
- A tésztát habzsákba szedem, és sütőpapírral bélelt tepsire diónyi nagyságú gömböcöket nyomok kb. 4-5 cm-re egymástól, majd vizes ujjal megtapogatom az összes halom tetejét.
- Egy kis lábasban felforralok 2-3 dl vizet, és berakom 180°C-ra előmelegített sütő aljába, majd a tepsit is behelyezem, és 15 perc alatt aranybarnára sütöm. A víz azért fontos, mert a gőz segíti a fánkok növekedését. Sütés közben nem szabad nyitogatni a sütőajtót, nehogy összeessenek.
- Miután megsültek, rácson kihűtöm, és ezalatt elkészítem a tölteléket és a csokiöntetet.
- A mascarponét 4 evőkanál porcukorral és a vaníliakivonattal összekeverem, kissé habos legyen az állaga. A tejszínt a maradék porcukorral habbá verem, és óvatosan beleforgatom a mascarponéba.
- A csokiöntethez minden hozzávalót egy lábasba helyezek, és kis lángon addig kevergetem folyamatosan, amíg a csoki fel nem olvad. Hűlés közben még sűrűsödni fog.
- A kihűlt fánkocskákat a habzsákba töltött tejszínes mascarpone krémmel megtöltöm. Ha a habzsák feje nem tudja átszúrni a fánkokat, célszerű töltés előtt késsel egy kis lyukat vágni az oldalán.
- A megtöltött fánkokat piramis alakba rendezem és meglocsolom a csokiöntettel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése