skip to main |
skip to sidebar
A tejberizshez hasonlóan készül, de ebbe tejszínhab és gyümölcs is kerül, most éppen szeder.
Hozzávalók - 250 g rizs (Arborio)
- víz
- 1 l tej
- 1 csipet só
- 1 ek vaníliakivonat
- 3 dl tejszín
- 50 g vaj
- 4-5 ek cukor
- szeder
Elkészítés - A rizst felöntöm annyi vízzel, amely épp ellepi, és addig főzöm, amíg beszívja az összes vizet.
- Felöntöm a tej 2/3-ával, hozzáadom a sót és a vaníliakivonatot.
- Néha megkeverve főzöm 15-20 percig, és fokozatosan hozzáadom a maradék tejet is.
- Belekeverem a hideg vajat, és hagyom teljesen kihűlni.
- A tejszínt kemény habbá verem, és a kihűlt tejberizsbe forgatom.
- Szederrel - vagy bármilyen más gyümölccsel - rétegezve poharakba kanalazom.
Könnyed, igazán üdítő nyári torta. A málna fantasztikusan passzol a fehércsokis-ricottás töltelékkel. Több málnával még finomabb lett volna, de sajnos előző nap nagy részét leverte a vihar a bokrokról, úgyhogy ennyivel kellett gazdálkodni.Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)- 215 g keksz (Győri Édes Zabfalatok)
- 100 g vaj
- 500 g ricotta
- 250 g mascarpone
- 2 dl tejszín
- 200 g fehércsokoládé
- 60 g porcukor
- 2 tojás
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 csipet só
- 1/2 csomag zselatin
- málna
Elkészítés- A kekszet morzsásra darálom, és az olvasztott vajat hozzákeverve egy formázható masszát kapok. Ezt a tortaforma aljába nyomkodom egyenletesen, majd 6 percig sütöm 180 °C-on.
- A tojásokat szétválasztom, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, a sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig keverem.
- A cukros sárgájához hozzákeverem a ricottát, a mascarponét és az olvasztott fehércsokit. A zselatinport egy kis lábasba öntöm, hozzáadok annyi vizet, amennyi épp ellepi, és addig melegítem, amíg teljesen feloldódik. A ricottás krémből hozzákeverek pár kanállal, majd az egészet alaposan elkeverem a krémben.
- A zselatinos, ricottás krémbe végül óvatosan beleforgatom a fehérjéből készített habot és a habbá vert tejszínt is.
- A kihűlt kekszalapon elrendezem a málnát, ráöntöm a tölteléket, és egy éjszakán át a hűtőben pihentetem. Tálalás előtt óvatosan körbevágom a tortát a tortagyűrű mentén.
Ez az első saját termesztésű eperrel készült desszert idén. Különleges marcipános tortaalap, sok tejszínhab és eper.Hozzávalók- 3 tojás
- 200 g cukor
- 150 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 200 g marcipán
- 1 narancs reszelt héja
- 300 ml tejszín
- 1,5 ek porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés- A cukrot a tojással fehéredésig keverem, majd hozzászitálom a lisztet, a sütőport, végül a lereszelt marcipánt és a narancs héját is elkeverem benne.
- Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazok, beleöntöm a masszát, és 175°C-on 25-30 percig sütöm.
- Rácson hagyom teljesen kihűlni, majd a tejet egyenletesen ráöntöm.
- A tejszínből a cukorral és a vaníliakivonattal kemény habot verek, amit eloszlatok a tortalapon, majd eperszemekkel díszítem.
Ötlet: nami-nami
Az epres, fehércsoki mousse-os tortánál már említettem, hogy az omlós tészta lefagyasztott felét ehhez használtam fel. A receptet Giorgio Locatelli egyik szakácskönyvében találtam.
Hozzávalók350 g édes, omlós tészta (az itt megadott mennyiség fele)
2 tojássárgájaA töltelékhez300 g mascarpone
50 ml tejszín
50 ml tej
100 ml citromlé
100 g cukor
5 tojássárgája
Elkészítés - A tésztát elkészítem a már leírt módon. Súllyal 5 percig sütöm, majd 10 percig súly nélkül.
- Kiveszem a sütőből és megkenem a felvert tojássárgájával, és 2 percre visszateszem a sütőbe, így képződik egy kéreg a tésztán, mely megakadályozza, hogy a töltelék esetleg kifolyjon.
- A töltelékhez a tojássárgáját felverem, hozzáadom a mascarponét, majd a többi hozzávalót is gyorsan elkeverem.
- A krémet a tortaalapba töltöm, és 20-25 percig sütöm 110°C-ra állított sütőben. Akkor jó, ha a krém közepe szilárd, de a széle még kissé lágy. Hűlés közben még szilárdulni fog.
- A tetejét megszórhatjuk porcukorral, amit aztán konyhai lángszóróval karamellizálhatunk. Ez nálam elmaradt most.
Végre itt az eperszezon! Igyekszem kihasználni, és minél több finomság hozzávalójaként felhasználni egyik kedvenc gyümölcsöm. Ez a torta még anyák napjára készült, és nagyon nagy sikert aratott annak ellenére, hogy a tésztát sikerült kissé túlsütni.
Hozzávalók (26 cm tortaformához)
Édes, omlós tészta (2 adag!!)
- 225 g vaj
- 150 g porcukor
- 2 tojás
- 450 g liszt
Mousse
- 200 g fehércsokoládé
- 4 dl tejszín
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 tojásfehérje
Díszítés
- 100 g eperlekvár
- 1 ek citromlé
- 500 g eper
Elkészítés
- Az omlós tésztát készítem el először: a vajat puhára keverem robotgéppel, hozzáadom a cukrot, és fehéredésig kavarom. A tojásokat egyesével hozzáütöm, és miután egyenletesen elkeveredett, a lisztet is beleszórom.
- Az összeállt tésztát két részre osztom, és fóliával körbetekerem: az egyiket lefagyasztom (citromos mascarponetortához használtam fel, recept hamarosan!), a másikat a hűtőbe rakom fél órára.
- A tésztát kinyújtom, és egy 26 cm átmérőjű tortaformát (az aljára sütőpapírt raktam, az oldalát kivajaztam) kibélelek vele. (Én 2-3 cm-es peremet készítettem, de nyugodtan lehet magasabb, mert nekem kimaradt egy kevés a mousse-ból.) 2 órára hűtőbe rakom, majd hőálló fóliát fektetek a tésztára, és súlyként rizst öntök rá.
- 170°C-ra előmelegített sütőben 5 percig súllyal, majd kb. 20 percig (vagy ameddig aranybarnára nem sül) sütöm.
- A töltelékhez a csokit 1 dl tejszínben felolvasztom. 15 percig hűlni hagyom.
- A maradék 3 dl tejszínt kemény habbá verem, a vaníliakivonatot is hozzáadom.
- A tojásfehérjéket is kemény habbá verem, melyet a tejszínes csokikeverékhez keverek óvatosan, majd a tejszínhabot is hozzáforgatom.
- Az elkészült mousse-t a kihűlt tortaalapra öntöm, és egy éjszakára a hűtőbe rakom.
- Másnap a tetejét kívülről indulva körberakom vékonyra vágott eperszeletekkel.
- Az eperlekvárt a citromlével pár perc alatt összemelegítem, és szilikonecset segítségével megkenem a torta tetején elrendezett eperszeleteket.
Ötlet: EpicuriousOmlós tészta: Giorgio Locatelli
Lehet, hogy kicsit bonyolultnak tűnik, de ha van időnk elkészíteni, tökéletes, kiadós reggeli.
Hozzávalók (1 személynek) - 1 vastag szelet kenyér (kb. 3 cm)
- 1 púpos ek mascarpone
- 1 ek tejszín
- 1 ek méz
- 3 db eper
- 1 tojás
- 1/2 dl tej
- 1 ek porcukor
- fahéj ízlés szerint
- 1 ek vaj
Elkészítés - Éles késsel bevágom a kenyérszelet "tetejének a közepét", és egy zsebet alakítok ki.
- A töltelékhez a mascaponét a tejszínnel és a mézzel alaposan elkeverem, majd az apró kockákra vágott epret is hozzákeverem, és betöltöm a kenyérszeleten vágott zsebbe.
- A tojást felverem, hozzáadom a tejet, a porcukrot és a fahéjat is.
- A töltött kenyérszelet mindkét oldalát addig áztatom, míg felszívja a folyadék nagy részét, majd vajat olvasztok egy serpenyőben, és aranybarnára sütöm mindkét oldalát.
Hozzávalók - 500 g spagetti
- 700 g darált hús
- 3 fej hagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só, bors, pirospaprika
- 300 g juhtúró
- 500 ml tejföl
- reszelt sajt
- vaj
Elkészítés - Az apró kockára vágott hagymát és fokhagymát olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a húst.
- Nagy lángon pár perc alatt átpirítom az egészet, sózom, borsozom, rászórom a paprikát, felöntöm kb. 2 dl vízzel, és lefedve, alacsony lángon, néha megkevergetve addig főzöm, amíg meg nem fő a hús, és sűrű szaft marad alatta.
- A spagettit sós vízben megfőzöm, ha kész egy evőkanálnyi vajat keverek a leszűrt tésztához.
- Egy nagyobb jénai edényt kivajazok, beleszedem a spagetti felét, rákenem a tejföl felét, rámorzsolom juhtúró felét, majd a húst rakom rá, erre jön a maradék juhtúró, a tészta, majd jó vastagon megkenem az egészet tejföllel.
- 180°C-on 20-30 percig sütöm, majd a reszelt sajtot is rápirítom.
© puffancs
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg!-Ne add el!-Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható