2010. október 13., szerda

Csokis-körtés muffin

Az utóbbi hetekben szinte körtemérgezést kaptunk a rengeteg körtétől. Leginkább magában fogyasztottuk, illetve néhány napja elkezdtük aszalni is, ami egyrészt isteni finom (téli reggelek müzlijének kihagyhatatlan eleme), másrészt átmeneti körteundor esetén nem kell végignézni, ahogy megrohad, és így később is élvezhetjük az ízét. Készült még párszor kókuszos-körtés sütemény is, de néhány napja eszembe jutott, hogy már nagyon régóta nem sütöttem muffint, úgyhogy megalkottam ezt a 30 percen belül összedobható, csokis-körtés muffint egy kis fahéjjal megbolondítva. A tetejére mandula és sötétbarna nádcukor (muscovado) került, ami annyira finom, hogy magában is szoktam néha csipegni belőle. Alapból is kissé karamellás ízű, de a sütőben igazán megkaramellizálódik a tetején.

Hozzávalók
  • 250 g liszt
  • 100 g nádcukor
  • 125 g joghurt
  • 85 ml olaj
  • 75 g étcsokilencse
  • 2 tojás
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • fél csomag sütőpor
  • egy csipet só
  • 2 körte
  • 3-4 ek szeletelt mandula
  • 3-4 ek sötétbarna nádcukor

Elkészítés
  1. A tojásokat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra kavarom, majd hozzákeverem a joghurtot és az olajat is.
  2. A lisztet elkeverem a sütőporral, a sóval, a fahéjjal, majd a tojásos részhez adom.
  3. A körtét apró, kb. fél cm-es kockákra vágom, és a csokilencsével együtt a masszához keverem.
  4. A muffinforma mélyedéseit kivajazom vagy muffinpapírt rakok bele, és belekanalazom a tésztát.
  5. 170 °C-os sütőben 20 perc alatt elkészül.

1 megjegyzés: